5 Minut zame ali kako se spopadati s stresom in izgorelostjo

Za koga?

za kolektive, starše, učitelje, učence in strokovne delavce

Program

»Resnica terja velik trud, odkrivanje, tveganje, in od vas zahteva, da sami stopate po poti, po kateri pred vami ni potoval še nihče.« (Osho)

V sodobni družbi veliko premalo časa namenimo sebi in svojemu zdravju. Posledice so velikokrat zelo hude za nas in tudi naše najbližje. Vsekakor pa lahko veliko naredimo zase in za uspešno družbo, če zavestno začnemo »vlagati« vase.

Na delavnici boste spoznali in se naučili praktičnih vaj, ki vam v nekaj minutah na dan pomagajo k boljšemu počutju, zdravju in zadovoljstvu!

5 minut zame je delavnica, ki je nastala na podlagi izkušenj dela s posamezniki in kolektivi v sodobni družbi.

  • Učinkovito spopadanje s stresom in izgorelostjo na delovnem mestu in doma.
  • Skrb zase in za svoje zdravje.
  • Obvladovanje svojih misli in dejanj.
  • Zadovoljen posameznik – uspešen kolektiv.

Malokdaj živimo v sedanjosti in se povsem osredotočamo na dejavnosti, ki jih opravljamo. To pa je lahko vzrok, da večino dejavnosti opravljamo z malo žara in učinkovitosti. Biti moramo kot otroci, ki vso svojo pozornost osredotočijo na trenutno dejavnost. Sprostitveno tehniko postopnega mišičnega sproščanja je uvedel ameriški zdravnik prof. dr. Edmund Jacobson (1938).

Postopno sproščanje mišic je samoregulacijska tehnika, namenjena sproščanju telesne in duševne napetosti, s katero zmanjšamo dejavnost osrednjega živčnega sistema. Temelji na vplivu telesa na duševnost, brez poseganja v duševne procese. Potrebujemo le dobro koncentracijo, ki jo s pomočjo omenjene tehnike lahko tudi urimo.

Telesna sproščenost, ki nastopi med izvajanjem te tehnike, se hitro generalizira ter preide v duševno umirjenost in občutek sproščenosti.

Po Jacobsonu se moramo za mišično sproščenost (relaksacijo) potruditi, in sicer z aktiviranjem skeletno-mišičnega sistema ter nedeljeno pozornostjo na razliko med napeto in sproščeno mišico, kajti le tako si lahko »mišični spomin« dobro zapomni občutek sproščenosti.

Kadar smo varni in neobremenjeni, brezskrbni in povsem duševno sproščeni, so povsem sproščene tudi skeletne mišice. Če dosežemo stanje sproščenosti mišic, možgani prek »mišičnega spomina« prikličejo v zavest vse občutke, ki so povezani s tem stanjem.

Raziskovalci so nedavno odkrili, da je eden od izredno hitrih načinov, kako vzpostaviti občutek sreče in veselja, postopek, pri katerem z mišicami sledimo predstavi, da med zobmi držimo svinčnik, ki se ga ne smemo dotakniti z ustnicami. Pri tem aktiviramo iste obrazne mišične skupine kot pri smehu.

Čas trajanja

60 – 90 min